Meniu Pagini
TwitterRssFacebook
Meniu Categorii

Publicat de pe feb. 24, 2008 in Activism | 0 comentarii

Axa Moldova-România trece prin UE

Am fost în acest final de săptămână la Braşov, unde am participat la un training despre extinderea Uniunii Europene.

Prelegerea pe care am ţinuto a tratat despre problematica militantismului la nivel european precum şi despre necesitatea dezvoltării dialogului social pe teme de stânga.

Dincolo de întâlnirile avute, de oamenii interesanţi pe care i-am putut cunoaşte şi informa despre PES activists România, am ţinut să vă vorbesc despre o temă importantă pe agenda UE şi a României.

Este vorba în special despre extinderea UE către Moldova. Nu vreau să mă refer aici la dialogurile diplomatice şi doresc să fiu cât se poate de pragmatic.

In anul 2006, Ministerul Afacerilor Externe din România a lansat Strategia Naţională privind politica de cooperare pentru dezvoltare şi a elaborat proiectul de lege privind finanţarea politicii naţionale de cooperare internaţională pentru dezvoltare. Potrivit acestuia din urmă, România se angaja să aloce ca asistenţă bilaterală pentru dezvoltare 32 milioane de euro pentru anul 2007, urmând ca această sumă sa crească treptat, ajungând la 35 de milioane euro pentru anul 2010.

moldova-01.jpg

Majoritatea acestor sume se vor duce către proiecte ce cuprind Moldova. Aceste fonduri vor fi suplimentate de altele venite din spaţiul european, mai exact din partea Comisiei Europene, care alocă anual mai multe miliarde de euro cooperării cu ţările frontaliere Uniunii Europene precum şi cu ţările în curs de dezvoltare.

Cum alocăm acest fonduri ? Cine le primeşte sau cine le foloseşte, sunt întrebări care din păcate nu sunt menţionate suficient de actorii publici sau cu greutate în domeniu.
In prezent ştim cu toţii că Moldova este condusă în continuare de un partid comunist care întârzie să se reformeze ceea ce ne permite astăzi să credem că viitoarele alegeri vor aduce în această ţară schimbări majore pe scena politică din Moldova.

In Moldova există numeroase partide care îşi afirmă apartenenţa la familia stângii democratice, la Internaţionala Socialistă şi la valorile Partidului Socialist European, precum Partidul Democrat din Moldova, Partidul Socialist din Moldova, Partidul Social-Democrat din Moldova, Partidul Democraţiei Sociale din Moldova, etc.

Sistemul politic din Moldova este extrem de automizat dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să stăm cu braţele încruţişate aşteptând rezultatele alegerilor. Opţiunea europeană a Moldovei nu poate fi ignorată de către nimeni, iar România şi partidele din ţara noastră trebuie să ajute atât la procesul de democratizare cât şi la realizarea acestui scop.

In acest sens mai mulţi lideri social democraţi români, precum Titus Corlăţean, Cristian Diaconescu sau Dan Mihalache au avut mai multe întâlniri cu parteneri din Moldova pentru a permite realizarea unui dialog constructiv despre parteneriatul ce poate permite ambelor ţări să cunoască o dezvoltare solidă şi durabilă … evident cu respectarea particulărităţilor istorice şi politice ale ambelor ţări pe care de cele mai multe ori tindem să le ignorăm.

Astfel din discuţiile avute cu reprezentanţi ai mai multor partide de stânga democratice din Moldova, PES activists România şi-a asumat dorinţa de a contribuii la procesul de modernizare a acestor partide precum şi la integrarea acestora în familia europeană. In această ordine de idei PES activists România va invita mai multe persoane din Moldova la evenimentele organizate în ţară, va ajuta la construirea unei structuri similiare PES activists în Moldova şi va favoriza dialogul cu PES.

Sunt multe de făcut în acest sens dar numai prin acţiune putem face ca discuţiile să treacă la următoarea etapă … aceasta este abordarea clasică a PES activists România bazată pe pragmatism şi militantism.

programme-romania_feb2008.doc

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *